grafzerken peterse natuursteenGrafzerken van peterse natuursteen

Een grafzerk is een robuuste liggende steen die het hele graf bedekt. De grafzerk ligt schuin zoals u aan de voorbeelden kunt zien. De teksten en ornamenten worden aan de bovenzijde aangebracht en zijn nu goed leesbaar als men voor het graf staat.

Herkomst grafzerk

Oorspronkelijk werden zerken als afdekking van een vloer gebruikt. Het graf bevond zich dus onder de vloer van een kerk. En over deze dikke vloerplaten werd gelopen zodat daar herdenkingsbijeenkomsten konden worden gehouden. Later werd alleen buiten begraven op daarvoor bedoelde plaatsen, de huidige begraafplaatsen. De rechthoekige vorm van de meer massieve steen is altijd gebleven.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op

zerk grafsteen
grafzerken peterse natuursteen

Natuursteensoorten en maten

Ook voor grafzerken zijn vele soorten natuursteen beschikbaar. In wezen kan van vrijwel elke natuursteensoort een zerk gemaakt worden. Peterse Natuursteen weet vanzelfsprekend welke soorten dat zijn. De granieten zijn zeer duurzaam. Vroeger werd ook vaak de blauwe hardsteen gebruikt. Ook dat is een zeer fraaie soort die ook op een mooie wijze ‘verouderd’. Ook dit aspect kunnen wij goed beoordelen, zodat u weet hoe de zerk er over enkele jaren zal uitzien in het Nederlandse klimaat. De verschillen zijn vaak niet groot, maar wij vinden dat ook dit aspect hoort bij een goede voorlichting.

Diktes grafzerk

Kenmerkend voor een grafzerk is de dikte van 8 centimeter of meer. Samen met de plint en banden (onderbouw) wordt de hoogte al snel 20-30 cm en het geheel heeft een monumentaal aanzien.

Natuursteenkleuren en teksten

Granieten worden veel toegepast bij grafzerken en die zijn in zeer veel kleuren beschikbaar.. Er zijn ook enkele kwartsiet / leisteensoorten beschikbaar die een ruw uiterlijk hebben. Ook hierbij geldt dat het van belang is om de kleur in het echt te beoordelen en dat kan bij ons bedrijf natuurlijk. Juist bij deze liggende garfzerken is van groot belang dat de juiste type letters worden gekozen. Bij een grafzerk worden vaak bronzen of aluminium letters toegepast. Dat geeft een geheel ander beeld. Maar er zijn vele andere mogelijkheden bij het aanbrengen van de teksten in de natuursteen. Deze beide methoden zien er prachtig uit, maar is ook een kwestie van smaak. Vanzelfsprekend tonen wij de vele mogelijkheden graag in ons bedrijf.