dorpelDorpel voor raam of deur

Een houten dorpel moeten worden beschermd anders rot deze weg. Vermoedelijk de reden waarom natuursteen dorpels veelal worden ingezet op plaatsen waar regen de kozijnen het meest teistert en veel voetgangers de deuropening passeren. Van oudsher worden onderdorpels in combinatie met neuten van Belgisch Hardsteen ingezet op deze kwetsbare plaatsen. Hierdoor is onderhoud tot een minimum beperkt en wordt in zekere zin cachet gegeven aan de gevel.

Keuze van natuursteen

Belgisch Hardsteen in een geschuurde uitvoering, waardoor het de grijze kleur houdt die het na het zagen heeft, is van oudsher de meest toegepaste natuursteensoort voor dorpels en neuten. Het materiaal is hard en slijtvast en weinig vlekgevoelig door de lage graad van porositeit. Door de genoemde afwerking zijn krassen, welke ontstaan door het belopen, nauwelijks zichtbaar. Daarnaast is het materiaal heel homogeen waardoor is ook minder breukgevoelig is. Kortom: een perfect materiaal voor deze toepassing.

Naast Belgisch Hardsteen worden ook granietsoorten gebruikt voor dorpels. Dit vanwege vergelijkbare eigenschappen.

Functie van een onderdorpel

Een onderdorpel vormt één geheel met de andere onderdelen van een kozijnen zoals de stijlen en de bovendorpel. De belangrijkste functie is het regenwater af te leiden naar voren. Qua detaillering sluit de onderdorpel aan bij de rest van een kozijn waarvan de entreedeur naar binnen toe opengaat. Het verschil huist in de voorkant die ten opzichte van de rest van het kozijn enkele centimeters naar voren uitsteekt. Deze neus is ook nog eens schuin afgezaagd, waardoor het water er gemakkelijk afloopt. Aan de onderzijde bevindt zich een waterhol, waardoor het regenwater niet onder het kozijn kan lopen, maar direct van de dorpel afdruppelt.

Verbinding met het houten kozijn

De verbinding met het houten kozijn wordt gerealiseerd door middel van twee doken. Daartoe zijn gaten geboord in de neut, welke met steenlijm is bevestigd op de natuursteen dorpel.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een dorpel van natuursteen?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op