Deuromlijsting
Een deuromlijsting is een versiering rond een ingangspartij. Het gaat hierbij om het visitekaartje van een pand dat bij de ingang afgegeven wordt. Meestal gaat het om de omlijsting van een voordeur aan de buitenzijde van het pand. De deuromlijsting bestaat uit pilasters (een soort halfzuilen) de verticale delen; een bovendorpel het horizontale gedeelte en een deurdorpel. Dorpels en pilasters vormen een geheel en zijn vaak uit een soort materiaal gemaakt en daarbij denken we natuurlijk aan een natuursteen deuromlijsting.
Deuromlijsting versiering
Soms komt er zelfs beeldhouwwerk op de deuromlijsting voor. Er is vrijwel altijd sprake van oppervlakte accenten doormiddel van verschillende afwerkingen. Al vanaf de 18e eeuw wordt de deuromlijsting meegenomen in de architectuur van de gevel. Waarbij het vooral gaat om de ingangspartij te accentueren en zo fraai mogelijk vorm te geven. Bij het nieuwe bouwen raakte die mogelijkheid van accentueren, omlijsten en versieren een beetje uit beeld. Maar vandaag de dag is dat weer helemaal terug en wordt het volop toegepast. Ook bij een bestaande bouw kan het aanbrengen van een deuromlijsting enorm bijdragen aan de verfraaiing van een pand.
Functie van een deuromlijsting
Bij een omlijsting denken we aan een schilderij. Bij dat schilderij gaat het daarom om het schilderij goed uit te laten komen. De lijst accentueert de kleur van het schilderij en bakent het schilderij af ten opzichte van de omliggende wand. Datzelfde geldt natuurlijk voor een voordeuromlijsting. In Nederland wordt heel veel baksteen toegepast in de gevelwanden. De deuromlijsting functioneert als een logische overgang van deze baksteenwand naar de voordeur. Deze deuromlijsting moet de deur accentueren en aangeven hier is de ingang van het huis. Vaak wordt zo een omlijsting ook aangebracht, samen met raamomlijstingen en vensterbanken in hetzelfde materiaal natuursteen.
Deuromlijsting buitendeur
Bij een deuromlijsting gaat het vrijwel altijd om een buitendeur, hoewel zoiets in een interieur ook niet zou misstaan. In België is dat veel gebruikelijker om dat toe te passen dan in Nederland. Daar speelt men veel meer met de mogelijkheden die natuursteen biedt.
Klassiek stijl van deuromlijsting
Bij het toepassen van een natuursteen deuromlijsting is er heel veel mogelijk. Men kan kiezen voor de traditionele klassieke uitstraling waarbij veel gebruik gemaakt wordt van verschillende profielen en mogelijke dikte verschillen. Opdikken heet dat in natuursteen jargon. Zowel het gedeelte links en rechts van de deur als het deel boven de voordeur kan van een profiel worden voorzien. De stijl kan aangepast worden aan de stijl van de voordeur en het eventuele bovenlicht boven de deur. Als materialen komen Belgische hardsteen en Franse Kalksteen in aanmerking
Moderne stijl van deuromlijsting
Een andere mogelijkheid is een strak moderne omlijsting waarbij er weinig profielen worden aangebracht, maar waarbij wel gevarieerd kan worden in oppervlakte afwerking van het materiaal. De neuten de zijdelen onder een sponning van een deur kunnen geïntegreerd worden in de omlijsting. Ook hier geldt weer dat de omlijsting aangepast kan worden aan het soort voordeur dat men uitgekozen heeft. Bij de natuursteen materialen zijn er vele keuzes mogelijk.
Deuromlijsting plaatsen
Het ontwerpen en plaatsen van een natuursteen deuromlijsting moet aan de vakman overgelaten worden. Het stellen van natuursteen zoals het plaatsen genoemd wordt is een secuur werkje. Vaak is de ondergrond niet waterpas en moeten er ter plaatse allerlei problemen opgelost worden. Een echt natuursteen vak bedrijf zoals Peterse heeft daarvoor de vakmensen in huis. Zodat de deuromlijsting echt zijn toegevoegde waarde waar kan maken. Want je ziet het gewoon als het goed gedaan is.